Tout Simple – Een gratis patroon – Een sjaal met roezels

Alweer eentje?

Het is gewoon gelukt zeg! Na het Tout Simple ribbelvest een tweede gratis haakpatroon gevonden. Zomaar voor de gezelligheid. Een filet gehaakte sjaal met roezels. Haak jij er ook eentje?

Tout Simple

Een plannetje van de Kreafabriek. Af en toe een patroon om zomaar te delen. Een leuke combinatie die we vonden. Gezellig om je over te vertellen. Omdat we het zo een leuk patroon vinden. Altijd gehaakt, altijd gratis én altijd eenvoudig. Altijd Tout Simple! (betekenis; gewoon heel eenvoudig) en áltijd met een kleine Kreafabriek touch; het geborduurde labeltje.

Filet haken en alweer een sjaal?

Filet haken, een haaktechniekje waar ik gek op ben. Het is eigenlijk niets anders als open en gesloten hokjes haken om zo een figuur te laten ontstaan. Kun je stokjes haken? Nou, dan kun je dit ook. Heerlijk tomeloos. Even het patroontje onder de knie krijgen en de lege en gevulde blokjes vliegen van je haaknaald af. Deze eenvoudige techniek past dus echt bij het Tout Simple idee van onze Kreafabriek. Een eenvoudige filet sjaal met roezeltjes voor jou deze keer. Maar waarom een sjaal? Omdat dit dunne, zachte acrylgaren als bijna vanzelf een sjaal werd nadat het mij riep om er eens een filet patroontje mee te proberen. En van sjaals, kun je er nu eenmaal nooit genoeg hebben. Bij elke outfit, bij elk weertype, bij elke bui waarin je verkeert die dag….past weer een andere sjaal.

Ikzelf vind het heel mooi als een sjaal groot is. In de winter, met alleen het puntje van je neus boven een sjaal uit op de fiets ’s morgens is dat makkelijk uit te leggen. Maar ook als het in de zomer wat frisser is, is het gebruiken van de brede sjaal als omslagdoek heerlijk.

Er bestaan zo enorm veel filet patronen. Cirkels, ingewikkelde lijnen, hartjes, dieren en mooie rechte geometrische vormen. Ik ben er gek op. Ik twijfelde of ik van dit zachte Scheepjes Olifant garen in ruiten zou filethaken of in het bekende honingraatje. De laatste heeft gewonnen dit keer. Het bekende, zich herhalende patroon, maakt de sjaal heel keurig en overzichtelijk en daar past de aangehaakte rommelige roezeltje eigenlijk niet bij. En dáarom vind ik het juist zo leuk denk ik. Het roezeltje hóef je natuurlijk niet langs jouw eigen Tout Simple sjaal te haken. Het is jouw sjaal, dus jij kiest wat je het mooist vindt.

Scheepjes Olifant

De sjaal heeft uiteindelijk een afmeting van ruim 2 meter en een breedte van 50 cm. Een echte eyecatcher! Onze sjaal werd gehaakt in het bekende Scheepjes Olifantje maar dan in het groot. Het garen wordt geleverd op 1 bol van 400 gram (1600 meter)! Met recht een Olifant dus. Een grote bol met een dun acryldraadje. Luchtig en tegelijkertijd zacht, warm en, heel belangrijk, niet kriebelig! Heel geschikt dus voor deze sjaal. De gebruikte haaknaald is 3,5 mm en je zet de eerste lossenketting op met 4,5 mm om te voorkomen dat het begin van het patroon krom trekt.

Vind je het leuk om jouw eigen Tout Simple sjaal ook te haken in een mooie kleur Scheepjes Olifant dan kun je zo een mooie bol bij ons bestellen en dan ontvang je natuurlijk ook het lieve, geborduurde Tout Simple labeltje erbij. (Houd er rekening mee dat je het labeltje zelf aan elkaar moet stikken)

Het Pakket

Tout Simple – Een roezel sjaal – Het patroon

Wat heb je nodig? 1x bol Scheepjes Olifant XL (400 gram), haaknaald 3,5mm en 4,5mm en twee markeerdertjes. Optioneel gebruik je het Tout Simple label. De gebruikte steken: L (losse) en ST (stokje)

Start met naald nummer 4,5 en haak een ketting van 95L

Schrik nu niet van alle tekst hieronder. Gewoon stap voor stap precies doen wat er staat. Goed tellen en al snel heb je het herhalende van dit patroon in de gaten. Veel plezier!

Toer 1: Haak vanaf nu verder met naald 3,5. Haak 1ST in de 4e L vanaf de naald. Haak vervolgens 1ST in de volgende 5 L. (zo heb je incl de eerste 4L die je oversloeg 7 ST gehaakt) *Haak nu 1L, sla 1L van de startketting over en haak 1ST in de volgende steek. Vervolgens weer 1L, weer 1L van de startketting overslaan en 1ST in de volgende steek. 1L, 1L van startketting overslaan, 1ST in volgende steek, 1L, 1L van startketting overslaan en 1ST in de volgende 11 steken. Zo is het eerste filetpatroontje van 4 open blokjes gehaakt met 11ST erna* Herhaal *-* nu 3x. Haak nu 1L, sla 1L van de startketting over en haak 1ST in de volgende steek. Vervolgens weer 1L, weer 1L van de startketting overslaan en 1ST in de volgende steek. 1L, 1L van startketting overslaan, 1ST in volgende steek, 1L, 1L van startketting overslaan en 1ST in de laatste 7 steken. En zo haakte je 5x een groepje van 4 open blokjes, 4x een groep van 11 ST ertussen en je bent gestart en geëindigd met 7ST. Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk

Toer 2: De twee L die je net aan het eind van toer 1 haakte tellen nu als eerste ST van deze toer. Haak nu in de volgende 5 steken van de vorige toer 1ST en let daarbij goed op dat je NIET in de gemarkeerde steek haakt. *Vervolgens haak je 1L en 1ST in de ruimte van het eerste open blokje. 1ST op het ST (tussenschotje tussen twee open blokjes) van de vorige toer. 1ST in de ruimte van het volgende open blokje. 1ST op het ST (tussenschotje tussen twee open blokjes) van de vorige toer. En nogmaals 1ST in de ruimte van het eerste open blokje. 1ST op het ST (tussenschotje tussen twee open blokjes) van de vorige toer. Nog 1x 1ST in de ruimte van het laatste open blokje. Haak 1L, sla het eerste ST van de 11 over en haak 1ST op het 2e ST van de vorige toer. Hierna haak je 1ST op de volgende 8ST van de vorige toer* Herhaal *-* 3x. Nu sluit je de toer met 1L en 1ST in de ruimte van het eerste open blokje. 1ST op het ST (tussenschotje tussen twee open blokjes) van de vorige toer. 1ST in de ruimte van het volgende open blokje. 1ST op het ST (tussenschotje tussen twee open blokjes) van de vorige toer. En nogmaals 1ST in de ruimte van het eerste open blokje. 1ST op het ST (tussenschotje tussen twee open blokjes) van de vorige toer. Nog 1x 1ST in de ruimte van het laatste open blokje. Haak 1L, sla het eerste ST van de laatste 7 ST van de vorige toer over en haak 1ST op het 2e ST van de vorige toer. Hierna haak je 1ST op de laatste 5ST van de vorige toer. Misschien lijkt het alsof je maar 4ST over hebt maar dat zijn er écht 5. Even goed opletten dus. Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk

Toer 3: De twee L die je net aan het eind van toer 2 haakte tellen nu als eerste ST van deze toer. Haak nu in de volgende 4 steken van de vorige toer 1ST en let daarbij goed op dat je NIET in de gemarkeerde steek haakt. *Vervolgens haak je 1L en 1ST in de ruimte van het eerste open blokje. Gevolgd door 1ST op de volgende 7ST van de vorige toer. Daarna haak je 1 ST in de ruimte van het laatste open blokje. Haak 1L, sla het eerste ST van de volgende 9 ST van de vorige toer over en haak 1ST op het 2e ST van de vorige toer, gevolgd door 1ST op de volgende 6ST van de vorige toer*  Herhaal *-* nu 3x. Sluit deze toer af met 1L en 1ST in de ruimte van het eerste open blokje. Gevolgd door 1ST op de volgende 7ST van de vorige toer. Daarna haak je 1 ST in de ruimte van het laatste open blokje. Haak 1L, sla het eerste ST van de volgende 6 ST van de vorige toer over en haak 1ST op het 2e ST van de vorige toer, gevolgd door 1ST op de laatste 4ST van de vorige toer. Misschien lijkt het alsof je maar 3ST over hebt maar dat zijn er écht 4. Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk

Toer 4: De twee L die je net aan het eind van toer 2 haakte tellen nu als eerste ST van deze toer. Haak nu in de volgende steek van de vorige toer 1ST en let daarbij goed op dat je NIET in de gemarkeerde steek haakt. Haak vervolgens 1L, sla 1 steek van de vorige toer over en haak 1ST in de volgende steek. Haak nog 1L en haak 1ST in de open ruimte van het open blokje van de vorige toer. Twee kleine open blokjes naast elkaar dus. *Op de 9ST van de vorige toer haak je nu elk 1ST en vervolgens nog 1ST in de open ruimte van het volgende open blokje. Haak hierna 1L en sla het eerste ST van de 7 van de vorige toer over en haak 1ST op het volgende ST. 1L, sla 1ST van de vorige toer over en haak 1ST op het volgende ST. 1L, sla 1ST van de vorige toer over en haak 1ST op het volgende ST. Nog 1L en 1ST in de open ruimte van het volgende open blokje.* Herhaal *-* nu 3x. Sluit deze toer af met 1ST op de 9ST van de vorige toer en 1ST in de opening van het laatste open blokje. Haak nu 1L, sla het eerste ST van de laatste 5 ST van de vorige toer over en haak 1ST op het 2e ST van de vorige toer, nog 1L, weer 1 steek van de vorige toer overslaan en 1ST in de volgende steek.gevolgd door 1ST op het laatste ST van de vorige toer. Misschien lijkt het alsof je geen ST meer over hebt, maar dat is echt wel zo. Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk.

Toer 5: De twee L die je net aan het eind van toer 2 haakte tellen nu als eerste ST van deze toer. Haak nu in de volgende steek van de vorige toer 1ST en let daarbij goed op dat je NIET in de gemarkeerde steek haakt. Vervolgens haak je 1ST in de open ruimte van het blokje, 1ST op het volgende ST en nog 1ST in de volgende open ruimte. *Haak 1L, sla het eerste ST van de 11 volgende ST van de vorige toer over en haak 1ST in de volgende 9 ST. Haak 1L en nog 1ST in het volgende open blokje. 1ST op het volgende tussenliggende ST, 1ST in de volgende open ruimte. Weer 1ST op het volgende tussenliggende ST, 1ST in de volgende open ruimte. En nogmaals 1ST op het volgende tussenliggende ST, 1ST in de volgende open ruimte* Herhaal *-* 3x. Deze toer sluit je af met 1L, sla het eerste ST van de 11 volgende ST van de vorige toer over en haak 1ST in de volgende 9 ST. Haak 1L en nog 1ST in het volgende open blokje. 1ST op het volgende tussenliggende ST, 1ST in de volgende open ruimte. In de laatste 2ST nu nog 1ST (er zijn echt nog 2ST!) Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk.

Toer 6: De twee L die je net aan het eind van toer 2 haakte tellen nu als eerste ST van deze toer. Haak nu in de volgende steek van de vorige toer 1ST en let daarbij goed op dat je NIET in de gemarkeerde steek haakt. Haak nu 1ST op de volgende 3ST en 1ST in het open blokje. *Haak 1L, sla het eerste ST van de 9 volgende ST van de vorige toer over en haak 1ST in de volgende 7 ST. 1L en 1ST in de volgende open ruimte, 1ST op de volgende 7ST en 1ST in het volgende open blokje* Herhaal *-* 3x. Sluit deze toer af met 1L, sla het eerste ST van de 9 volgende ST van de vorige toer over en haak 1ST in de volgende 7 ST. 1L en 1ST in de volgende open ruimte. Als laatste 1ST op de laatste 5ST. Het zijn er echt nog 5. Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk.

Toer 7: De twee L die je net aan het eind van toer 2 haakte tellen nu als eerste ST van deze toer. Haak nu in de volgende steek van de vorige toer 1ST en let daarbij goed op dat je NIET in de gemarkeerde steek haakt. In de volgende 4ST haak je nu 1ST en ook 1ST in de open ruimte van een open blokje. *Haak nu 1L, sla het eerste ST van de volgende 7ST van de vorige toer over en haak 1ST in de volgende steek. Vervolgens weer 1L, weer 1ST van de vorige toer overslaan en 1ST in de volgende steek. 1L, 1ST van de vorige toer overslaan, 1ST in volgende steek, 1L, 1ST van de vorige toer overslaan en 1ST in het laatste open blokje. Haak in de volgende 9ST 1ST en nog 1ST in het volgende open blokje* Herhaal *-* nog 3x en sluit deze toer af met 1ST in de laatste 6!! ST van de vorige toer. Markeer de laatst gehaakte steek. Haak 2L (telt in de volgende toer als het eerste ST) en keer je werk.

Je hebt nu de eerste serie honingraatjes gehaakt. Super!

Herhaal toer 2 t/m 7 nu net zo lang tot je boven het eerste honingraatje nog 35 complete raatjes haakte. Je zult zien, na een raatje of 3 ken je het patroon van binnen en van buiten kun je heerlijk op de bank verder haken. Wel blijven tellen hoor. Vooral die laatste ST van de toer, waarvan het lijkt dat ze er niet zijn, niet vergeten. De sjaal heeft nu een lengte van ongeveer 2 meter. Natuurlijk heeft een ieder een andere hand van haken en is jouw sjaal misschien net iets langer of iets korter. Geeft helemaal niets.

De rand: De rand is ook heerlijk tomeloos. Je haakt langs beide korte en beide lange zijdes in elke steek (bij de lange zijdes soms een beetje op gevoel) 1ST. Op de hoeken haak je in 1 steek steeds 1ST, 2L en weer 1ST. De tweede ronde van de rand is precies hetzelfde maar daarbij haak je in elke steek van de vorige toer 2!! ST. Zo ontstaat vanzelf de ribbel. De hoekjes doe je precies hetzelfde als de eerste toer van de rand.

En zie daar! Na heel veel uurtjes heerlijk tomeloos haken en een beetje tellen, is je eigen Tout Simple roezelsjaal klaar. Alleen nog even het label erop!

Heel veel plezier met je sjaal. Deel je het resultaat met ons en anderen via #toutsimpleroezelsjaal ? Ik kijk ernaar uit.

Bovenstaand uitgetekend patroon is gemaakt door Anny Mous, waarvoor uiteraard onze hartelijke dank.

 

 

6 thoughts on “Tout Simple – Een gratis patroon – Een sjaal met roezels

 1. Jopie Koning zegt:

  Wat een leuk patroontje!
  Ik zou het ook heel fijn vinden als er een grafische tekening bij komt. Ik raak van zoveel tekst altijd de draad kwijt (figuurlijk dan )
  Daarom begin ik er meestal maar niet aan terwijl ik dit juist zo’n leuk patroontje vind om van dunne katoen een zomersjaal te maken!

  Alvast bedankt en groetjes,

  Jopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.