Tout Simple – Een gratis patroon – Een vest uit één stuk

Tout Simple - Een gratis patroon - Een vest uit één stuk

Tout Simple

Een nieuw plannetje in de Kreafabriek. Af en toe een patroon om zomaar te delen. Een leuke combinatie die we vonden. Gezellig om je over te vertellen. Omdat we het zo een leuk patroon vinden. Altijd gehaakt, altijd gratis én altijd eenvoudig. Altijd Tout Simple! (betekenis; gewoon heel eenvoudig) en áltijd met een kleine Kreafabriek touch; het geborduurde labeltje.

Tout Simple ribbelvest

Vandaag het eerste Tout Simple patroon. Een vest uit één stuk*. Je ziet ze overal en dus wilden we niet achterblijven. Het internet staat er vol mee. In honderden steken. Dát kunnen wij ook en natúúrlijk kun jij dat ook. We zochten, vertaalden en haakten en vertellen je er graag over. Eigenlijk heet zo een vest een shrug, maar daar heb ik de betekenis van opgezocht en toen ik las dat het ‘de schouders ophalen’ betekent, dan toch maar besloten het gewoon een vest te noemen. Je vertelt toch liever dat je een vest gehaakt hebt dan dat je zegt dat je een ‘schouderophaler’ maakte. Schouders ophalen heeft ook iets achteloos, iets van desinteresse en dát terwijl je juist zoveel liefde in elk steekje stopt. Gewoon een mooi vest dus. Het Tout Simple ribbelvest!*

Het is dan wel lente, en de voorspellingen zeggen dat de zomer weer warm wordt, maar in Nederland weet je het maar nooit en ook in de ochtenden en gedurende de lange zomeravonden kan het fijn zijn even een vest aan te kunnen schieten. Even op de fiets naar de markt, nog even snel met de hond een rondje lopen voor het slapen gaan, op de camping terwijl je naar de sterren kijkt of als het gewoon koud is en je wilt weg kruipen in een lekker vest. Bijzonder toch dat je eigenlijk, heel eenvoudig, een grote lap haakt en deze zo vasthaakt dat er mouwen ontstaan. Er bestaan er zoveel en jij maakt simpeltjes jouw eigen “Tout Simple” ribbelvest. Uniek door het lieve geborduurde labeltje.

 

Scheepjes Roma Big

Voor dit patroon maak je gebruik van een zacht, dik garen en met een dikke haaknaald schiet je lekker op. Je kunt echt gebruik maken van élk dik garen en ik koos ervoor deze variant. het Tout Simple Vest, te haken van Scheepjes Roma Big. Een heerlijk zacht, 100% acrylgaren. Op een grote knot van 220 gram zijn 132 meters gewikkeld en de geadviseerde naaldmaat is 9 of 10. Ik gebruikte een nog veel grotere haaknaald, namelijk een 15.75mm. Wist jij dat die maat bestond? Heel eerlijk gezegd verbaasde het mij ook toen ik het voor het eerst zag. De grote basisrechthoek schiet heerlijk op met de grote haaknaald. De brede kraag en de boorden langs de armsgaten, die ik toch echt miste aan veel van de gespotte grote lappen, haakte ik met naaldnummer 12.

Het dikke Scheepjes Roma Big garen is natuurlijk te bestellen bij de Kreafabriek en mocht je jouw eigen Tout Simple vest ook willen haken in dit Scheepjes garen, dan ontvang je bij bestellen van 5 reuze knotten (deze zijn samen verpakt), ook het unieke geborduurde Kreafabriek ‘Tout Simple’ label (Houd er rekening mee dat je het label zelf in elkaar moet stikken) Mocht je de haaknaalden willen bestellen dan vind je die ook bij het pakket. LET OP; doordat de bamboe naalden in de aangegeven maat 15,75 mm bijna uitverkocht zijn en tijdelijk niet meer leverbaar vanuit de leverancier kan het zijn dat je alleen nog een haaknaald in maat 15mm bestellen kunt. Een prima alternatief. Een minimaal verschil in maat en in het uiteindelijke resultaat niet zichtbaar.

Het Pakket

 

Scheepjes Roma Big 060 Scheepjes Roma Big 026 Aqua Blauw Scheepjes Roma Big 023 Steen Roma Big 021 Scheepjes Roma Big 013 Knalgroen

Scheepjes Roma Big 009 Marine Scheepjes Roma Big 006 zand Scheepjes Roma Big 004 zwart Scheepjes Roma Big 002 Licht Grijs Scheepjes Roma Big 001 Wit

Hierbij het eerste Tout Simple patroon van de Kreafabriek. Heel veel plezier ermee. Wij gaan snel verder met een nieuw ontwerp voor de Tout Simple serie van de Kreafabriek.

Tout Simple – Een vest uit één stuk – Het patroon

De beschrijving van dit vest is voor een maat M/L. Je kunt eenvoudig de maat zelf aanpassen en houdt uiteindelijk bij deze maat nog garen over. Je kunt er dus ook nog een grotere variant van maken.

Wat heb je nodig? 5x Scheepjes Roma Big, haaknaald maat 12mm en 15,75mm (of 15mm) en twee steekmarkeerders. Gebruikte steken: L (lossen), HV (halve vaste), V (vaste) en HST (half stokje).

Start met de grootste naald en haak losjes! een ketting van 59L.  Het begin van de basis rechthoek van je ribbelvest. (Wil je je vest wat kleiner? Zet minder lossen op. Groter? Iets meer lossen.)

Toer 1: Haak 1L (deze telt niet als steek) en 59HST. Keer je werk.

Ikzelf vind het handig om steeds de eerst gehaakte V of HST te markeren. Als je dan de volgende toer haakt weet je steeds zeker dat je de 58e steek niet overslaat.

Toer 2: 1L (telt niet als steek) en 59 HST alléén in de achterste lusjes. Je kijkt nu tegen de ‘goede’ kant van je haakwerk aan. Doordat je deze toer in de achterste lussen haakt ontstaat een opliggende richel.Keer je werk.

Toer 3: 1L (telt niet als steek) en 59 HST in de complete steek. Je kijkt nu tegen de achterkant van het haakwerk aan. Uiteindelijk ga je kiezen welke kant je mooier vindt als buitenkant van je vest. Nog best moeilijk. Ze zijn allebei leuk. Het Kreafabriek vest laat de ‘goede’ kant zien. Keer je werk.

Toer 4 enz.: Blijf toer 2 en 3 afwisselend herhalen tot je ca. 18 opliggende richels hebt gehaakt (of totdat je het vest hoog genoeg vindt natuurlijk) en hecht af.

Nu gaan we er een vest van toveren. Vouw de rechte lap met de richels horizontaal dubbel op de vouwlijn met de verkeerde kant naar buiten (zie afbeelding 1). Dat van die verkeerde kant is nog wat verwarrend misschien omdat beide kanten wel erg mooi zijn. Maar de kant met de opliggende richels is de ‘goede’ kant. Wil jij de ‘verkeerde’ kant liever aan de buitenkant? Het is jouw vest! Kies wat je het mooist vindt. Met naald 12 haak je nu in HV de aangegeven (zie afbeelding 1) stukken dicht.

Een vest ‘toveren’ van de rechte lap

Als je nu je vest neerlegt, als op de tweede afbeelding, met de ‘goede’ kant naar buiten nu! Dan zie je je vest al! Je gaat snel verder met de boorden. Deze haak je in nummer 12. Neem een nieuwe bol garen en hecht deze aan op het aangegeven punt op afbeelding 2. Haak, al kijkend tegen de goede kant van je vest, met de klok mee, helemaal rondom een toer van V. Zorg er echt voor dat je niet te strak haakt. Haak vervolgens 9 rondes V, maar alleen in de ACHTERSTE lussen. Zo ontstaat een tof boordpatroon. Voor deze grote kraagboord rondom gebruik je ongeveer een complete bol Scheepjes Roma Big.

De boorden van de mouwen zijn gelijk aan de grote boord rondom je vest. Haak 1 ronde V rondom de armsgaten en zorg dat je de eerste V opzet waar de vouwlijn eindigt. Haak nu 5 rondes V rondom, ook weer in alleen de achterste lussen.

Hecht de draden netjes af en je vest is klaar. Nog even het lieve labeltje erop vastzetten op een plekje dat jij mooi vindt, en je kunt de show gaan stelen met je hippe wegkruipvest.

Afbeelding 1
Afbeelding 2

 

 Tout-Simple-Ribbelvest---Scheepjes-Roma-Big-foto-label

Heel veel plezier met je eigen Tout Simple-vest. Deel je het resultaat met ons? #toutsimpleribbelvest

* combinatie en vertaling van verschillende patronen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.