Week 4 een uitdaging! De hak aan je sokken!

sokken kreafabriek

En toen,….zomaar opeens… waren we alweer in week 4!

Geweldig zeg, compliment voor jou, je bent al over de helft. Je bent nu eigenlijk al een beetje een sok-professional! Je bent zeker toe aan het meest lastige stukje van je sokken. We gaan de hakken haken. Leuk!

Het is echt heel belangrijk dat je nu stapje voor stapje meehaakt met het patroon. Het is een beetje gepriegel maar oefening baart kunst en ik weet zeker dat het je gaat lukken hoor. Kijk vooral echt even goed waar je de bevestigingssteken steeds vast zet. Het patroon legt het met foto’s uit. Verder wordt deze week echt per maat beschreven wat te haken. Er zit ook weer een klein uitlegfilmpje bij dus die hakken haak jij gewoon ‘even’!

Heel erg veel plezier met dit pittige stukje van het sock-A-long patroon van Kreafabriek.

Patroon week 4 Filmpje week 4

 

 

 

 

18 thoughts on “Week 4 een uitdaging! De hak aan je sokken!

 1. Pingback: De sock-A-long van Kreafabriek is begonnen! - Kreafabriek.nl

 2. Margreet zegt:

  Goedemiddag

  Ik heb een vraagje. Ik snap niet hoe bij de hak verder moet. De eerste paar toeren lukt nog, maar nu moet ik de heen en weer toeren herhalen. Ik heb 21 steken en ik moet uitkomen op 42. Waar moeten de meerderingen? Ik zou nu in de volgende toer 1 vaste in de gemarkeerde steek en dan 2 vasten in de volgende 2 steken……..en dan gaat bij mij het licht uit …. Waar moeten de volgende meerderingen???

  • Kreafabriek zegt:

   dag margreet, ik weet natuurlijk niet welke maat je precies maakt maar de meerderingen zitten steeds in de 2 vasten in 1 steek die bij de maten beschreven staan. is dit een antwoord op je vraag?

  • hendrike zegt:

   Hoi. Je 21 steken blijven steeds hetzelfde. Doordat je steeds halve vasten maakt in de zijkanten minder je als het ware waardoor je uiteindelijk rondom op 42 steken uitkomt.

 3. Maria zegt:

  Ik zit op hetzelfde punt. Maat 1. Ga je als volgt verder: 1 vaste in gemarkeerde en dan 2x 2 vasten, vasten tot bijna op het einde en dan weer 2x 2 en 1 vaste?
  En klopt voor dezelfde maat: draai je werk, 17 v, moet dit niet 15 zijn en aan het einde sluit af met een hv ipv een v??
  Alvast bedankt!

  • Kreafabriek zegt:

   Maria, je moet me even helpen. Ik heb inmiddels de tip gekregen van een mede sok haakster een volgende cal (jawel, hij is in de maak) in genummerde stappen te werken, dan is het makkelijker te beschrijven waar je vast loopt. Voor nu mijn vraag in de buurt van welke foto je vraag ongeveer zit. Ik help je erg graag verder natuurlijk.

 4. Debby zegt:

  Ik geef het even op . Mijn sok komt er heel raar uit te zien, net of ik hele brede vierkante voeten heb. Ik weet niet wat ik verkeerd doe, maar ik ben blijkbaar niet in de wieg gelegd om sokken te haken.

 5. Ingrid zegt:

  Oh gelukkig ben ik niet de enige die vastloopt..De hak komt niet midden achter? Ik heb 34 steken achter .
  Dan komen de meerderingen in steek 17 en 23 ?

 6. Kreafabriek zegt:

  Beste Ingrid, ik begrijp je vraag. De hak gaat ook een beetje naar links. Dat klopt. En natuurlijk kun je het aanpassen door de eerste achtermarkeerder op 13 te plaatsen en dan de volgende natuurlijk zoals het patroon aangeeft. Maar het patroon volgen en uiteindelijk aan 1 zijde wat langs de zijkantmarkeerder gaan is ook prima. Als alle markeerders weg gaan uiteindelijk heb je een goede sok. Hoop dat het lukt. Succes.

 7. Conny zegt:

  Er wordt in de beschrijving in een toer begonnen met ‘ Maat 2+3: Haak 1L, 1V in de gemarkeerde steek, 2V in de volgende 2 steken, 1V in volgende 1 (of 2) steek, 2V in
  de volgende 2 steken, 1V in de volgende 2 (of 3) steken, 2V in de volgende 2 steken, 1V in gemarkeerde steek en
  weer afsluiten met 1HV in de basistoer. Let goed op dat je de afsluitende HV niet in een steek haakt die al gehaakt
  is.’ Maar, ik kom dan niet uit, de vorige toer 15 vasten gehaakt. Maat 1 wordt hierbij ook niet genoemd? Groetjes Conny

 8. Conny zegt:

  Vergeet de vorige reactie maar, want ik ben inmiddels aan het eind van de beschrijving met 21 steken. Ik snap dat je moet meerderen om bij 42 steken te komen, maar zou je kunnen aangeven hoeveel vasten er steeds tussen de meerderingen komen? Als ik het goed begrijp meerder je aan het begin en aan het eind met 2 x 2 vasten. Betekent dat dan dat je 4 vasten meerdert per toer? Of meerder je met 3x 2 vasten? Dus ook nog een meedering in het midden van de hak? Ik begrijp er echt niets van ….. Help!

  • Kreafabriek zegt:

   Maar als je al bij 21 bent in de steken van de hak, Conny dan denk ik dat als je alle steken rondom telt (zie foto 25 van het week 4 patroon) je er al bent. Dus dan tel je de voorkant van de sok, de wreefsteken, ook mee. Het gaat om het totale aantal. Je sok lijkt nu als het goed is al op een slofje denk ik? Hoop dat dit een antwoord is waar je wat mee kunt. Laat het ons maar weten. Fijne dag.

   • Conny zegt:

    Moet ik dan niet meer meerderen? Ik wou dat ik een foto bij het bericht kom plaatsen. Mijn werk lijkt op foto 23 maar dan met 21 steken. Ik snap dat herhalen niet, moet ik dan meerderen of niet?

    • Kreafabriek zegt:

     Beste Conny, wil je misschien wel een foto mailen naar info@kreafabriek.nl? Ik begrijp niet wat je bedoelt. Met de foto begrijp ik misschien waar je wellicht de mist in gaat…. het komt vast goed. Ik zie je mail graag tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.